Leica S i Jotunheimen og på Flåm

Norexplore reiser landet rundt på jakt etter naturopplevelser som de kan dele til inspirasjon for andre, via fotografering og filming. De startet med fotografering i tenårene, først med enkle kameraer. Etter hvert ble disse byttet ut med mer avansert utstyr med større sensor, i all hovedsak fordi større sensor gir bedre egenskaper i dårlig lys, økt dynamisk rekkevidde og lavere crop-faktor.
Med dagens teknologi er det ikke så mange ulemper med fullformatkameraer ut over økt størrelse og vekt i forhold til kameraer som benytter mindre sensor. Men det finnes kameraer med enda større sensor enn det populære fullformatet. Det heter mellomformat og har i hovedsak enda bedre egenskaper i dårlig lys og enda større dynamisk rekkevidde enn fullformatkameraene.

Norexplore har fått prøve et mellomformatkamera fra Leica S (typ 007), og har med det oppdaget en helt ny verden innenfor fotografi. Dette kameraet overgikk forventningene på mange områder. De fikk også erfare hvilke begrensninger et slikt system har.

For oss i Norexplore er kameraer helt oppe på pakklisten for tur, rett under sikkerhet og mat. Enten vi går over Grønlandsisen, Svalbard, alpene eller på turer i Norge, så er både film- og stillbildekameraer på plass. Robusthet og bildekvalitet er viktigst for oss, så kommer vekt på en god tredjeplass. Vi tar heller med oss litt tungt utstyr som leverer i toppklasse enn å ta med oss lettere utstyr av dårligere kvalitet. Mellomformat er dog helt på grensen av det vi kan ta med oss på tur, fordi dette er en del tyngre enn fullformat. Går vi 1000 eller 1500 høydemetre på en dagstur, så merker vi god forskjell på vekten i sekken.

Jotunheimen
Men til tross for litt ekstra vekt i sekken kom smilet fort når vi tok de første bildene på vei opp i fjellet i kveldsmørke i Jotunheimen. Her snakker vi kvalitet. Forventningene til bildekvalitet og spesielt dynamisk rekkevidde ble testet første kveld i Jotunheimen. Det var tett tåke, noe regn i luften, og et skylag over som gjorde hele dagen til en skumring. I tillegg tok vi en del undereksponerte bilder (-2) for å se hva vi kunne hente frem fra råfileneunder etterarbeidet. Slik ble bildene etter en kjapp runde i Lightroom:

Vi møtte flere grupper på veien, blant annet en sykkelgruppe fra fjellfilmfestivalen som lot oss knipse noen bilder før de suste videre over fjellet. I tillegg møtte vi en hyggelig kar som var på fisketur på hytten sin innenfor grensene til nasjonalparken, noe som er mulig fordi hytten har blitt arvet gjennom generasjoner. I dag er det ikke mulig å bygge hytter innenfor disse grensene. Videre inviterte han oss inn på hytten for å vise hvordan han etterarbeidet fiskene han fanget, noe som gjorde oss både misunnelig på det kommende måltidet og en smule nostalgisk.

Neste dag kom finværet, og vi gikk en tur fra Gjendesheim og til Knutshøe, noe som gir et flott skue over både Gjendevatnet og Besseggen. Siden Besseggen i disse dager er okkupert av turister på oppdagelsesferd, kan Knutshøe være et fint alternativ for dem som liker å ha fjellet litt mer for seg selv. Og utsikten er det ingenting å si på. Underveis på turen får man se utover Jotunheimen, både til Bessehøe, Besseggen, og Surningssue. Det er et fantastisk og luftig skue. Selv når man kommer ned fra høyden, så beholder man inntrykket av å befinne seg i et langstrakt landskap som frigjør tankene og senker skuldrene.

Flåm
Etter en kort opptreden på Fjellfilmfestivalen, der det også ble vist en film fra Norexplore, gikk turen videre til Flåm. Her skulle kameraet bli testet under bevegelse, noe som er en kjent begrensning for mellomformatkameraer. Autofokus og skuddtakt er egenskaper som mellomformatet ikke klarer å matche fullformatet – men til tross for dette fikk vi en del bilder som var helt i fokus. Og for en skarphet! Her kan man velge ut en liten fraksjon av bildet i post som man er ekstra fornøyd med, og selv den lille fraksjonen av bildet man ender opp med er sylskarp til minste detalj. Selv om autofokusen ikke alltid vil spille på lag i høye hastigheter er dette helt greit – for de egenskapene som mangler på AF og skuddtakt, tar kameraet igjen på skarphet, dynamisk rekkevidde og byggekvalitet.

 

Kjærlig møte mellom en av RIB-førerne og hennes trofaste firbente venn etter turen.

Etter RIB-turen dro vi rundt i nærområdet i Flåm, og vi besøkte noen av fossene og gårdsveiene. Der kom Leica S (007) igjen til sin rett.

Fretheim hotell i Flåm med sitt minimalistiske og stilrene interiør.

Tilbake til Bergen
Vel tilbake i Bergen testet vi kameraet til noe vi egentlig gjør så mye – Portretter. Så, uten noe form for studio, lyssetting eller annet gjorde vi et forsøk på å fange stemningen på hjemmebane. Leica S (typ 007) har overraskende god dynamisk rekkevidde. Her var det mørkt i rommet mens det fremdeles var ganske lyst ute. Likevel var det ikke noe problem å hente inn skyggene på personene.

Oppsummert så har vi gjort oss gode erfaringer med Leica S. Det er et tungt kamera å ha med på tur, men samtidig så er bildekvaliteten det beste vi har prøvd. Man kan hente frem utrolig mye informasjon i bildene under etterarbeidet (vi har ikke gjort så mye med bildene i denne artikkelen), slik at man har stort rom for kreativitet under etterarbeidet. Kameraet trives best i rolige omgivelser, som for landskapsfotografi og portretter, og her leverer det virkelig kvalitet. Når man skal ta bilder av motiver i stor fart, krever det mye av autofokusmotoren. Her er Leica S nok noen hakk foran andre mellomformatkameraer, men det er fremdeles store elementer som skal beveges.

Ville vi hatt med oss en Leica S på lengre ekspedisjon, selv om vekt har mye å si for gjennomførbarhet og progresjon på turen? Svaret er ja, takk!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..