Utstilling: Helt Konge av Elin Høyland

Opplev noen av bildene til Elin Høyland fra fotografens rykende ferske fotoboken Helt konge i stort format i galleriet vårt i Dronning Eufemias gate 12.

Elin Høyland har jobbet som fotograf i snart 30 år og har hatt utstillinger i gallerier, på museer og festivaler over hele verden. Både bildene og bøkene hennes har vunnet priser i inn- og utland.

I 2011 ga hun ut fotoboken The Brothers, som høstet stor anerkjennelse. Boken ble av The Guardian kåret til en av de tolv beste fotobøkene utgitt det året. I 2015 ble den etterfulgt av Brother / Sister. Interiøret var et sentralt motiv i den visuelle fortelling om søskenparet, og boken fikk stor oppmerksomhet. Blant annet skrev det prestisjefylte fotomagasinet LFI (Leica Fotografie Internationale) en egen sak om fotoprosjektet.

Høyland er fascinert av hverdags-øyeblikkene og vanlige folks ekte, uforstilte liv. Hun prøver å komme til kjernen av menneskene hun møter, og skildre deres historier ved å fotografere dem, gjenstandene deres og rommene de bor i. Høyland skildrer dette med et unikt visuelt billedspråk. Bildene formidler en verdifull kulturhistorie.

Fotografens seneste prosjekt er boken Helt konge. Kongeportrettene i de tusen hjem er et viktig symbol på kongefamiliens posisjon i det norske samfunnet. Bilder av kongefamilien har prydet norske hus helt siden unionsoppløsningen i 1905. De som har portretter av kongefamilien på veggen, viser sin sympati med og stolthet over kongehuset, selv om de ikke nødvendigvis er tilhenger av monarkiet.

Boken Helt konge er å få kjøpt hos Leica Store Oslo og i nettbutikken.

Fotografiene tar oss med på kryss og tvers gjennom Norge. Denne reisen har bydd på møter med engasjerte og sjenerøse mennesker som har åpnet sine hjem. Hvordan folk har valgt å vise frem sine kongelige portretter, er utømmelig – i kjellere, på loft og i oppholdsrom. Fotografiene får oss til å undre. Hvorfor ble bildet hengt opp akkurat der? Hvilken betydning har det for personen som hengte det opp?

Her i galleriet presenteres et lite utvalg av bildene fram til over nyttår.

Biografi
Elin Høyland var 18 år da hun flyttet fra Mandal og begynte å studere språk og sosialantropologi. Under studiene jobbet hun som frivillig med fredsarbeid. Det var på et oppdrag i Sør-Amerika at interessen for fotografi ble vekket. I 1992 begynte hun derfor på en toårig fotoutdanning før hun jobbet  som frilanser for The Guardian i England og Aftenposten i noen år. Siden 1999 har hun hatt fast ansettelse som fotograf i Dagens Næringsliv.

elinhoyland.com