Nyhet: Leica M11

En legende gjenoppstår.

Leica M11 er et spesialkonstruert mesterverk av et kamera som tilbyr fritt valg av oppløsning, kombinert med et sett med innovasjoner som gjør fotohverdagen enklere. Med Leica M11 smelter klassisk rangefinder-fotografering sammen med behovet dagens fotografer har for oppkobling til mobile enheter. Fotografen opplever maksimal fleksibilitet og bildekvalitet, kombinert med tidløs konstruksjon og design.

Kameraet kommer i to forskjellige versjoner. Den sorte varianten har en topplate laget av aluminium med et spesielt ripebestandig belegg, noe som resulterer i et kamerahus som er omtrent 20% (100 gram) lettere enn kamerahuset i sølvkrom. Denne har en klassisk topplate i messing og veier 640 gram.

Leica M11 sort
Leica M11 sølv

Unikt for M11 er at den tradisjonelle bunnplaten er utelatt slik at fotografen har direkte tilgang til batteri, SD-kort og den nye USB-C-porten. Leica M11 er også utstyrt med en generøs intern lagringskapasitet på 64 gigabyte. Kameraet kan dermed lagre bildefiler på to forskjellige lagringsmedier samtidig.

I hjertet av Leica M11 sitter en full-frame BSI CMOS-sensor med Tripple Resolution-teknologi. Bildefiler i DNG-format og JPEG-er kan tas opp med 60, 36 eller 18 megapiksler. En avansert algoritme sikrer alltid at hele området av sensoren brukes.

Alternativet på 60 megapiksler gir enestående bildekvalitet og detaljoppløsning, og utnytter det fulle optiske potensialet til Leicas nyeste APO-objektiver for M-systemet. De lavere oppløsningene muliggjør raskere kameraytelse, utvidede serielengder og mindre filstørrelser når man trenger det.

Et nytt IR + UV-filter som består av to ekstremt tynne, sementerte lag med glass, gir en særdeles effektiv korreksjon av strølys. Takket være en ny fargefiltermatrise tilbyr kameraet forbedret og mer naturlig fargegjengivelse.

Den siste generasjonen Maestro-III bildeprosessor i Leica M11 er det nyeste innen avansert prosessorteknologi. I kombinasjon med den nye sensoren sikrer dette eksepsjonell bildekvalitet med svært lav digital støy, naturtro detaljer og elegant bildegjengivelse. Takket være bufferminne på 3 GB og seriefotografering med opptil 4,5 bilder per sekund i full oppløsning, vil fotografen aldri igjen gå glipp av det avgjørende øyeblikket. Maestro-III-prosessoren behandler alle bildedata som kommer fra sensoren med eksepsjonell hastighet og kan om nødvendig skrive dem samtidig som individuelle bildefiler i to formater: en høykvalitets JPEG og en RAW-fil i DNG.

Leica M11 har et følsomhetsområde på ISO 64 til 50 000, og har 14-bits fargedybde og et dynamisk område på opptil 15 stopp. Kameraet åpner dermed opp helt nye områder innen fotografering og leverer eksepsjonell bildeytelse selv under vanskelige lysforhold, spesielt når du fotograferer med lyssterke objektiver i kraftig lys.
For første gang er også multi-field-måling tilgjengelig, noe som gir fotografen et verdifullt verktøy for å beregne lyset.

Kontrollelementene er plassert rundt den nye, høyoppløselig 2,3 millioner piksler berøringsskjermen. Menystrukturen på skjermen er den samme som det anerkjente brukergrensesnittet i Leica SL2 og Q2.

Live View-funksjonen til Leica M11 tilbyr to praktiske fokuseringsmetoder. Focus Peaking, som automatisk markerer kanter i fokus som fargede linjer, og Focus Aid, som gir muligheten til å forstørre motivet på LCD-skjermen. Området på bildet som skal forstørres kan også velges fritt.

Alle viktige eksponeringsparametere, som fokuseringsavstand, lukkerhastighet, blenderåpning og ISO følsomhet, kan stilles inn når kameraet er slått av. Dette gjør det mulig for fotografer å lage innstillinger i påvente av de fotografiske situasjonene de forventer å møte.

Batterikapasiteten er nå rundt 700 eksponeringer målt i henhold til CIPA-standarden. CIPA-standarden inkluderer bruk av Live View. Dette øker til rundt 1700 eksponeringer når LiveView ikke brukes.

Leica M11 er et Apple “Made for iPhone and iPad”-sertifisert produkt og tilbyr unike egenskaper med den medfølgende Leica FOTOS-kabelen. Andre oppgraderte tilkoblingsfunksjoner blir tilgjengelig gjennom en ny programvareversjon i andre halvdel av 2022. Dette vil aktivere M11s avanserte tilkoblingsmuligheter og utvide brukernes mobile arbeidsflyt ytterligere.

Den nye elektroniske søkeren Visoflex 2 i metall har 3,7 megapikslers oppløsning for å gi enestående bildekontroll i Live View-modus. Fullskjermvisning og den nøyaktige fokuseringen av Leica-objektiver støttes av Visoflex 2s store dioptrijusteringsområde på -4 til +3, og bedre komfort oppleves med 90 graders vippefunksjon.

Tommelstøtten er også tilgjengelig for M11 og forbedrer ergonomien til kameraet. Det gjør enkelthåndsfotografering mye mer stødig og muliggjør bruk av lengre lukkerhastigheter uten risiko for kamerarystelser.

For å forbedre ergonomien uten å hindre tilgangen til batteriet og SD-kortet, vil fotografer ha muligheten til å komplettere M11 med et nydesignet håndtak. Det nye håndtaket fungerer også som et stativfeste, der Leica M11 kan festes til standard Arca-Swiss-stativhode uten behov for ekstra utstyr.

Leica M11 i sølv og sort samt tilbehør er tilgjengelig nå og koster kr. 89.900,- inkl. mva.